Bærekraft - Grønn VVS
Unik VVS deltar i ett av de første Futurebuilt-prosjektene i Bergen

Bygger bærekraft med brukt sanitærutstyr

Bygger bærekraft med brukt sanitærutstyr 1131 637 Alliernytt

Unik VVS leverer toalett og servanter til Frydenbø Eiendom sitt Futurebuilt-prosjekt Føniks

bilde av to toalett i en hage som skal plukkes opp for gjenbruk

Gjenbruk av VVS-installasjoner har potensiale til å redusere 40% av klimagassutslippene i et rehabiliteringsprosjekt

Når de gamle kontorlokalene i Damsgårdsveien 127 nå skal totalrehabiliteres, er ambisjonen nær 100% gjenbruk. Da er de avhengig av gode samarbeidspartnere som kan demontere og levere utstyr med potensiale for gjenbruk.

Unik VVS bidrar med brukte servanter og toalett fra deres rehabiliteringsprosjekt i borettslag. Dusjgarnityr var også på den opprinnelige ønskelisten, men dette utgikk på grunn av risikoen med å remontere gamle batteri.

Dette samarbeidet har bidratt til å øke vår bevissthet om hva som kan gjenbrukes!

Alexander Ludwig, rørlegger i Unik VVS og BAS på borettslagsprosjekt

𝐒𝐚𝐦𝐦𝐞𝐧 𝐟𝐨𝐫 𝐞𝐧 𝐬𝐢𝐫𝐤𝐮𝐥æ𝐫 𝐟𝐫𝐚𝐦𝐭𝐢𝐝

 

– Vi kan få til mye hvis vi samarbeider, litt innsats fra hver aktør gir stor effekt, slår Victor Svantesson fast, arkitekt i Artec som har byggeledelsen i prosjektet.

Han er godt fornøyd med at Unik VVS ønsket å delta i prosjektet.
– Vi valgte Unik VVS som leverandør fordi de bruker produkter fra kjente merkevarer og allerede hadde et engasjement rundt gjenbruk.

 

𝐆𝐫ø𝐧𝐧 𝐕𝐕𝐒 – 𝐫ø𝐫𝐥𝐞𝐠𝐠𝐞𝐫𝐞𝐧𝐬 𝐫𝐨𝐥𝐥𝐞 𝐢 𝐝𝐞𝐭 𝐠𝐫ø𝐧𝐧𝐞 𝐬𝐤𝐢𝐟𝐭𝐞𝐭

 

Alexander Ludwig, rørlegger i Unik VVS og BAS i borettslagsprosjektene er positive til samarbeidet sålangt.

– Rehabiliteringsprosjektene i borettslag gjennomføres etter en prosess vi kaller trimmet bygg, noe som sikrer en veldig forutsigbar fremdrift: Hver mandag starter vi arbeidet i nye leiligheter, og da tok vi bilder av produkter vi tenkte kunne være interessant for prosjektet. Disse ble demontert og hentet neste dag. Veldig enkelt, i tillegg har det økt vår bevissthet for bærekraft.

bilde av en servant som skal demonteres for gjenbruk

Kvitteringen er økt kunnskap og reduserte CO2-utslipp, noe alle tjener på.

Tore Lilletvedt, daglig leder Frydenbø Eiendomsdrift AS

𝐅𝐫𝐚 𝐨𝐫𝐝 𝐭𝐢𝐥 𝐡𝐚𝐧𝐝𝐥𝐢𝐧𝐠

 

Bente Haugsdal, leder forvaltning og bærekraft, mener det er på høy tid at byggebransjen går fra ord til handling.
– I Frydenbø Eiendom ønsker vi å ta bærekraft ut i praksis. Vi ønsker å bane vei for nytenkning, og å utfordre leverandørkjedene når det gjelder gjenbruk og ombruk av materialer vi skal benytte. Føniks-prosjektet ønsker vi å gjennomføre med godt samarbeid, god dialog og erfaringsutveksling, sier Haugsdal.

Hun får støtte fra kollega og daglig leder i Frydenbø Eiendom, Tore Lilletvedt – Vi må bort fra foiler og lange presentasjoner! Sammen med gode samarbeidspartnere lærer vi underveis, samtidig som vi utvikler oss. Det er ikke alltid enkelt, men skal vi klare å utvikle oss og bransjen i riktig retning må noen gå foran.

𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐢 𝐤𝐮𝐧𝐧𝐬𝐤𝐚𝐩 𝐟𝐨𝐫 𝐞𝐧 𝐛æ𝐫𝐞𝐤𝐫𝐚𝐟𝐭𝐢𝐠 𝐮𝐭𝐯𝐢𝐤𝐥𝐢𝐧g

 

På spørsmål om hvordan ambisjonen påvirker økonomi og fremdrift svarer han: – Vi må ha bedre tid i starten enn det vi pleier. Og økonomisk blir det ikke billigere, men det blir ikke så mye dyrere heller. Kvitteringen er økt kunnskap og reduserte CO2-utslipp, noe alle tjener på.